Гърци ще се лекуват за ден в Кърджали

След отварянето на Маказа очакваме да предложим една добра медицинска услуга на нашите съседи на сравнително достъпна цена, каза изпълнителният директор на кърджалийската болница д-р Тодор Черкезов, дм. Той се надява нашата болница да бъде добър партньор в областта на медицинския туризъм между двете държави.

Тук гърците могат да идват не само за зъболечение, но и за по-сериозно лечение, например в отделението по инвазивна кардиология, открито неотдавна в болницата. За да се развива медицинският туризъм, трябва лекарите да минат през специално обучение, както и да има обявени цени на здравните услуги. Смятам, че болницата ни е конкурентоспособна, каза д-р Черкезов, дм.

Въпрос, по който трябва да се помисли и от нас, и от тях, е спешната помощ. Пътно-транспортният травматизъм по международната магистрала е неминуем.

Гърци ще се лекуват за ден в Кърджали

Все още не е приключила работата по отделението по Еднодневна хирургия в нашата болница. Завършени са строителните работи, доставена е медицинската апаратура, както и две линейки. Очаква се да пристигнат и операционните маси, леглата, нощните шкафчета и друго оборудване, с което отделението да добие завършен вид. Всичко се доставя от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, ние не провеждаме търгове, каза д-р Черкезов, дм. Отделението ще се намира на втория етаж на болницата срещу медицинския център „Авицена”, за да няма наплив от хора в единия коридор на сградата.

Лекуваните ще преспиват едно денонощие в отделението и после ще си ходят. Много хора ще могат да бързо да получат модерно и щадящо хирургично лечение - на първо място кърджалийци, освен тях и хората с двойно гражданство и жителите на гранични общини.

Изграждането на отделението е в изпълнение на проект от Гръцкия план за икономическо възстановяване на Балканите. Договорът на стойност 198 497 евро бе подписан в средата на ноември м.г. Гръцкият план за икономическо възстановяване на Балканите се финансира от бюджетите на Гърция и на България. Общото съфинансиране е 20 % от българската страна, осигурени от Министерството на финансите.

Радка ПЕТКОВА

Artikel Sebelumnya
Belum Ada Komentar :
Tambahkan Komentar
Comment url
Post Terkait :
ПЕТКОВА