Продаваме агнета и сурово мляко на гърците

Продаваме агнета и сурово мляко на гърците,Ползата за фермерите в Кърджалийско от отварянето на Маказа ще бъде голяма, казва Бойко Синапов, председател на овцевъдна кооперация “Родопски звън” и на Националната асоциация на животновъдите в България /НАЖБ/. Според него най-голямото предимство е, че ще могат директно да  се договарят и продават живи агнета. Ако искат да изнасят агнешко месо, трябва да заколят животните в лицензирана кланица.

Големите разстояния и транспортни разходи досега са били сериозна бариера. Гръцкият пазар е основен за агнетата от Кърджалийско. Тази година кооперация “Родопски звън” е изнесла по Великден за Гърция над 2000 заклани агнета.

Нашите ферми ще могат да продават също сурово краве и овче мляко на гръцки мандри. Вече има интерес, очаквам след отварянето на Маказа да дойдат, казва Синапов. На въпроса няма ли да останат нашите мандри без мляко той отговори, че в конкуренцията няма нищо лошо, всеки си прави сметката да произведе повече качествена продукция  и да я продаде на по-добри цени. Сигурен е, че гръцките мандри ще се бръкнат по-дълбоко.

Гърците винаги ще предпочетат агнетата от Родопите пред тези от Тракийската част на страната, защото знаят за какво става въпрос, колко по - вкусно е месото, уточнява Синапов.

Валери КОВАЧЕВ

Artikel Selanjutnya Artikel Sebelumnya
Belum Ada Komentar :
Tambahkan Komentar
Comment url
Post Terkait :
ПЕТКОВА