Зарити до шия в торбички

Зарити до шия в торбички,От известно време пазаруващите в магазините на търговска верига за хранителни стоки „Перфект” в Кърджали остават малко изненадани, че касиерката ги пита дали желаят да купят найлонова торбичка за продуктите си. Цената е само 3 стотинки за по-големите размери.

Причината за това нововъведение е, че осъзнаваме напълно вредата, която причиняват найлоновите опаковки за околната среда. Целта ни е да доведем до минимум тяхната употреба. И за радост резултат от минималната продуктова такса има. Още първият месец стократно намаля използването на торбички от нашите клиенти, каза Галина Стайкова, управител на верига магазини „Перфект”.

За съжаление примерът на „Перфект” е все още екзотика за търговската мрежа в Кърджали.

Министерството на околната среда и водите изготви специална наредба за въвеждането на екотакси за найлоновите торбички. Тя трябваше да влезе в сила началото на 2011 г. , но досега това не се случи. Наредбата ще започне да действа от октомври месец, казаха за „Нов живот” от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в Хасково. От отдел „Екология” в община Кърджали също потвърдиха, че все още на дневен ред е само проект по предложение на Министерството на околната среда и водите за ограничаване на продажбата на найлоновите торбички. Предполага се, че освен екоинспекциите и общинските администрации ще имат контролни функции по нейното изпълнение.

Като цяло в търговските обекти съвсем не се наблюдава спад на безплатно предлагане на найлонови торбички. Търговците пълнят в тях закупеното от  клиентите, които по правило никога не възразяват, че опаковката им идва в повече. Нали е аванта, даже се запасяват с по няколко.

Иначе всички се гневим, че пейзажът наоколо е украсен в излишък от найлони. Вече не остана местенце, което да не е „гарнирано” в изобилие с пластмасовите парцали.

Найлоновите чантички са екологично опасен продукт. Задушават околната среда и предизвикват сериозно замърсяване. За разграждането му са нужни няколко стотици години. Само в Средиземно море плуват около 250 милиарда пластмасови частици с общо тегло 500 тона. Могат да предизвикат задушаването на морските обитатели, които неволно ги поглъщат или ги бъркат с храна.

Че хартиените торбички са по-добрият вариант, е спорно. Хартията се добива от дърветата. Тази промишленост е внушителна, а процесът на производство до стигането на торбичката в магазина е дълъг, мръсен и се отразява изключително тежко на околната среда. Освен това е и скъп. Първо дърветата се избират, маркират се, а след това се изсичат. В резултат от това цели екосистеми са напълно унищожени и са нанесени дългосрочни екологични щети.

И за да не се чудим дали с найлон или с хартия ще вредим по-малко на околната среда, нека се върнем към платнените торби. Можем да си ги ушием и в домашни условия. Както са правили нашите баби, например. В Европа големите вериги магазини от години предлагат евтини платнени торбички за продуктите, които купуваме.

Неправителствени организации също надигат глас срещу бедствието, причинявано от найлона. Въвеждането на продуктова такса за торбичките в магазините ще ни мотивира още повече да се откажем от тях.

Ваня ПЕТКОВА

Снимки: Петко БОРИСОВ

Artikel Selanjutnya Artikel Sebelumnya
Belum Ada Komentar :
Tambahkan Komentar
Comment url
Post Terkait :
ПЕТКОВА